+37322837110    str. Mircea cel Bătrân 32/10, et. 2, mun. Chișinău
+37322835363    str. Ismail 86/4, et. 2, mun. Chișinău

În caz de edentatie, efectele cu care se confruntă pacienții sunt dificil de gestionat, ele influențând negativ calitatea vieții. Pierderea dinților este, în prezent, una dintre situațiile cu care se confruntă tot mai mulți pacienți adulți, acest fenomen fiind generat în cele mai multe cazuri de netratarea la timp a unor afecțiuni dentare.

De asemenea, sunt numeroși pacienți care neglijează această problemă și nu se gândesc la posibilele consecințe care pot apărea pe fondul ei. Absența dinților poate declanșa în timp multiple afecțiuni la nivelul cavității orale și nu numai. Din acest motiv, pacienții ar trebui să acorde importanță soluționării problemei apelând la tratamente protetice corespunzătoare.

Care sunt cele mai frecvente cauze ale pierderii dinților?

În cele mai multe situații, pierderea dinților este cauzată de:

Boala parodontală – reprezintă o afecțiune cronică care evoluează treptat și fără durere, conducând la o degradare a structurii dinților. Factorul declanșator este gingivita (primul stadiu al parodontozei), aceasta fiind rezultatul unei igiene incorecte asociate cu acumularea de tartru pe smalțul dinților. Treptat, placa bacteriană se depune sub gingii, formându-se pungi cu puroi, ele producând un miros neplăcut (halitoza). Ulterior, parodontoza ajunge într-un stadiu avansat în care osul alveolar este grav avariat, determinând o mobilitate a dinților și în final, pierderea lor.

Carii dentare netratate – cariile nesoluționate afectează dinții și structura acestora, cauzând infecții la rădăcina lor. Ținând cont de gravitatea infecției, tratamentele pot fi diferite, mai precis tratamentul de canal radicular sau extracție dentară.

Malocluzii dentare – un contact anormal al dinților determină o suprasolicitare a lor, afectând semnificativ sănătatea orală. De asemenea, dinții poziționați incorect generează apariția cariilor dentare și a parodontozei, pe fondul incapacității de a realiza o igienă orală adecvată.

Boli ale pacientului – un factor sistemic care poate genera pierderea dinților îl constă bolile precum osteoporoza, diabetul, tulburările endocrine etc. Aceștia sunt factori agravanți, igiena orală deficitară fiind principalul motiv al pierderii dinților naturali.

De asemenea, există și alți factori care produc un impact la nivelul dinților, accelerând acest fenomen al pierderii acestora. Spre exemplu, alimentația nesănătoasă, fumatul sau chiar absența motivației de a trata problemele dentare sunt factori care pot favoriza edentația.

Problemele întâmpinate de pacienți pe fondul pierderii dinților

În esență, neînlocuirea unui dinte sau a mai multor dinți de pe arcadă determină ca pacientul să se confrunte cu multiple riscuri, printre cele mai importante fiind:


Afectarea fizionomiei – dinții au un rol esențial în construcția feței. În contextul absenței lor, estetica acesteia este grav afectată. Mai precis, mușchii feței se deteriorează, apar ridurile de expresie, iar întregul aspect al chipului va fi unul îmbătrânit.

Dificultăți de pronunție – în lipsa dinților, limba nu se poate adapta în vederea comunicării eficiente, din cauza incapacității de a pronunța corect cuvintele. Astfel, pacientul va întâmpina probleme de comunicare, prin prisma cuvintelor vagi și de neînțeles pentru ceilalți din jurul său.

Deteriorarea osului maxilarului – dinții sunt cei care impulsionează și susțin osul alveolar. În lipsa lor, acesta, în timp, se macină, creând multiple dificultăți în situația unor restaurări dentare.

Tulburări de masticație – cu ajutorul dinților se poate fragmenta și mărunți alimentele. Lipsind această etapă, procesul de masticație este unul dificil, care declanșează tulburări la nivelul sistemului digestiv. Practic, este diminuat semnificativ procesul de prelucrare a alimentelor, fapt ce determină tulburările digestive. În plus, pe fondul acestor tulburări, organismul nu mai poate asimila necesarul său de nutrienți și vitamine. Astfel, pacientul întâmpină stări de oboseală, anemie sau scădere bruscă în greutate.

Complexe de inferioritate și nivel scăzut al calității vieții – problemele cauzate de edentatie generează efecte negative la nivelul calității vieții pacienților. Pe fondul lipsei dinților, pacienții se confruntă cu tulburări la nivel psihic și emoțional. Prin urmare, ei devin mult mai retrași din punct de vedere social. Spre exemplu, existența unor spații edentate în zona frontală creează complexe de inferioritate pacienților prin prisma imposibilității de a comunica corect și a schimbărilor produse la nivelul esteticii chipului.


Concluzii

Dacă te confrunți cu probleme de edentatie și vrei să optezi pentru un tratament modern și sigur, echipa Nobil Dent îți pune la dispoziție multiple servicii stomatologice aliniate necesităților și dorințelor tale. În vederea soluționării acestei probleme, Nobil Dent dispune de o echipă alcătuită din medici specialiști de top din Republica Moldova, cu o expertiză de lucru complexă, care va garanta rezultate de excepție.